ПОЛИМЕРМЕТАЛ ЕООД

производител на гумени плочи
за ударопоглъщащи настилки
logo
Синтетичните ударопоглъщащи настилки представляват хомогенна маса от слепени каучукови фибри и гранули. Те се основно два вида: саморазливна, излята на място каучукова настилка и ударопоглъщаща настилка от каучукови (гумени) плочи.
Каучуковите (гумени) плочи се изготвят в заводски условия с определени размери, форми и цветове и се предлагат подобно на бетоновите плочки, готови за полагане върху терена. Поставят се върху предварително подготвена равна и твърда основа (бетон, асфалт) чрез залепване с подходящо монтажно лепило (напр. едно или двукомпонентно полиуретаново, битумно или универсално строително лепило за подови настилки, монтажен силикон). Плочите с дебелина над 4 см могат да се нареждат директно върху равна земя, чакъл, пясък, като могат да се фиксират една към друга чрез дюбели.                                                   
Използват се за облицоване обезопасяване на детски площадки за игра, на тротоари, пешеходни и вело алеи, открити тераси и гаражи, за благоустрояване на дворове, градини, както и за затворени спортни центрове, фитнес зали и др. Облицованите повърхности са удобни за ходене и причиняват много по малко травми при падане.
 
Гумените плочи са по дълготрайни от бетонна настилка, издръжливи са на удари и високи натоварвания, не се влияят от сезонните промени, издръжливи са на влага и ниски температури. Имат добри термоизолационни свойства и висок коефициент на триене и дори когато са мокри, не се хлъзгат, с което се предотвратява опасността от падания и нараняване. По-хигиенични са от детските площадки обезопасени с пясък или др. насипни материали.
Гумените плочи са екологично чисти, тъй-като при изготвянето им се използват гранули от стари автомобилни гуми (каучук SBR), към които се прибавят пигменти, смоли и други спояващи вещества. За настилки, предназначени за детски площадки се препоръчва използването на еднослойни плочи от каучук EPDM или двуслойни плочи с основа SBR и горен слой от EPDM, имащи следните предимства: гранулите са изготвени от висококачествени полимери, приложими в широк температурен диапазон, не предизвикват алергични реакции, не се напукват и разпрашават, не отделят в атмосферата вредни вещества, не съдържат тежки метали, цинк и фталати, имат дълъг срок на употреба (минимум 10 години) без промяна на свойствата си  и  външния си вид.

"ПОЛИМЕРМЕТАЛ" ЕООД  съвместно с катедра "Каучук" при  ХТМУ - София разработиха технология за производство на еднослойни и многослойни плочи с различни технически характеристики, размери, форми и цветове на настилката.
В редовно производство са квадратни плочи с размери 50 х 50 см и дебелини от 1,5 до 5 см.
- еднослойни плочи от SBR (гранулат от стари автомобилни гуми) с черен, теракотено червен  и тъмнозелен цвят - характерни с висока износоустойчивост, икономичен вариант за универсално приложение;
- двуслойни плочи с основа SBR и горен слой от EPDM или еднослойни изцяло от EPDM с черен, теракотено червен (брик), жълт, тъмносин и тъмнозелен цвят - по-голяма устойчивост на атмосферни влияния, по-добра еластичност и защита от нараняване (по-висока критична височина на падане) - препоръчително за детски площадки.

Саморазливната каучукова настилка представлява смес от каучукови гранули и свързващи смоли. Изготвя се и полага на място върху предварително подготвена основа. Също като гумените плочи, може да бъде еднослойна от оцветени гранули от SBR или двуслойна с долен слой черни неоцветени гранули от SBR и горен слой от цветни гранули от EPDM. В някои случаи със специална спрей-машина се нанася под налягане повърхностно покритие от фини цветни гранули и специални смоли, придаващи допълнитена UV и антикорозионна защита, устойчивост на въздействието на основи, киселини и соли и висока степен на износоустойчивост.  
Като цяло саморазливната настилка е много ефикасна, без шевове и спойки, но е по-скъпа и по-трудно се полага. Използва се предимно за спортни игрища и лекоатлетически писти.
"ПОЛИМЕРМЕТАЛ" ЕООД  разполага с необходимите материали, машини и екип за изработване на саморазливна настилка на място.
     ЛЯТНА       
  ПРОМОЦИЯ